2024. április 11-13. Budapest

Ritmo filmek (2): Újra meg újra + Mordái

magyar zenei film (22′)

2024.04.12. | Toldi mozi, Kisterem

Újra meg újra

VENI, azaz Szász Veronika zenéje az elektronika, jazz és népdalok közös halmazában teremt álomszerű világokat. A képzőművészként is alkotó Veronika hangja már önmagában is elemel pár centire a földtől, ehhez társul a fiatal tehetség Regős Ábel fanyar, experimentális technikája. A Ritmo 2023-as filmje kép és hang újszerű, magával ragadó egymásra találását ígéri.

Mordái

A Mordái, a dark folk rock legfiatalabb hullámának éllovasa Reisz Gábor és Szimler Bálint rendezésében kel életre. A 60-as, 70-es évek kísérletező magyar népzenei vonulatok repertoárjából (Muzsikás, Sebő együttes) táplálkozó zenekar az énekes-frontember Nóvé Soma 2018-as Népdalok EP-jével debütált, olyan sötét hangulatot emelve be a népzenéből inspirálódó magyar zenék palettájára, amit már rég hallhattunk. A dalok feszültségén néha elszabadult jazz taktusok is átsejlenek, máskor a hangulat katartikus zúzássá fokozódik. Számaikat hallgatni olyan, mint éjszaka utazni át az erdőn, miközben tudjuk: útonállók figyelnek. Reisz Gábor és Szimler Bálint közös rendezésében a Mordái a Gellért Szállóban forgatott a szürreálissal és krimivel is kacsingató filmet.

A filmvetítésre Budapest Ritmo napijeggyel vagy bérlettel lehet belépni a szabad férőhelyek függvényében, illetve az adott vetítésre szóló mozijegy is vásárolható.

Ezeket is nézd meg!